Topluluklar

Futuristisch webdesign: wat heeft de toekomst in petto

Het heeft een decennium van babystapjes gekost, maar het web begint eindelijk volwassen te worden. We hebben de sombere dagen van brochureware uitgebannen toen bedrijven dachten dat het scannen van hun jaarverslagen pagina voor pagina in GIF’s van een halve megabyte de manier was om een ​​online aanwezigheid op te bouwen. We zijn wakker geworden uit de nachtmerrie van het bouwen van sites van geneste tabellen die de IKEA-afvalbak niet zouden veroorzaken, dankzij browsers die (meestal) style sheets verwerken zonder de codeerders in gevaar te brengen. En gelukkig hebben de meeste mensen hun verliefdheid op Flash overwonnen, omdat ze zich realiseerden dat twee minuten wervelende geometrie het dichtst in de buurt komt van het veranderen van je hele voorpagina in een Terug-knop.

Noem het een Renaissance als je wilt, maar de enige manier is omhoog, wat je ook naar het web wilt brengen. Ontwerpers kunnen nu CSS, JavaScript en zelfs Flash tot het uiterste uitrekken, terwijl ze schone, lichtgewicht, elegante sites behouden die verschillende platforms omarmen en zelfs verkleinen om bij het mobiele web te passen. Tegelijkertijd hoeven degenen die meer geïnteresseerd zijn in inhoud geen goed uiterlijk op te offeren voor tekstuele genialiteit, en kunnen ze putten uit publicatietools die het voor anderen gemakkelijk maken om online commentaar te geven, bij te dragen en samen te werken. De meest geavanceerde sites van vandaag worden gedreven door de wensen en wil van zowel hun makers als hun bezoekers: ze zijn flexibel, toegankelijk en staan ​​open voor maatwerk. Bovenal zijn ze gebruikersgedreven: hoewel het altijd waar is geweest dat er net zoveel ego naar bouwplaatsen gaat als HTML, beginnen we grassroots-projecten te zien die onderscheidende persoonlijke visies bieden, terwijl ze omarmen wat hun publiek verwacht van het web en wat ze naar het web brengen. De visie van de portaalbouwer op de ‘Daily Me’ evolueert naar de webloggers ” Daily Us ‘en er valt genoeg te beleven.

Van interactief tot inclusief

Een van de eerste doelen van sitebouwers, terug in wat je het stenen tijdperk van het web zou kunnen noemen, was om een ​​beetje leven te geven aan statische, alleen-lezen sites. De geheimzinnige wereld van CGI was (en is nog steeds) buiten het bereik van de meeste HTML-jockeys, wat betekent dat alle browsergebaseerde technieken om interactiviteit toe te voegen nogal zwak waren. Het IP-adres van een bezoeker teruglezen of een scriptformulier bouwen om ‘Hallo Dave!’ wanneer u uw naam invoert, is niet echt het toppunt van technologie.

Zelfs tot voor kort was er een digitale kloof tussen de koopjeskelder-interactiviteit die beschikbaar is voor de meeste sitebouwers en de aanpassing van geavanceerde sites die worden ondersteund door dynamische servers en databases. Nu echter, met de komst van slimme tools voor het publiceren van sites, kan dat soort doodlopende ‘interactiviteit’ in de bit-bucket worden gegooid. Ironisch genoeg is veel van de personalisatie die door grote portalsites wordt geboden, ook een valse dageraad gebleken. Hoewel het kunnen kiezen en kiezen van nieuwsverhalen of multimediastreams een groot ding leek in de jaren negentig, lijkt het achteraf gezien te veel geketend door de verwachtingen van ‘oude media’, zoals het kopen van een krant voor de sportafdeling of het hanteren van de afstandsbediening van de tv. Wat de afgelopen jaren naar voren is gekomen, is een herdefiniëring van wat interactiviteit voor het web zou moeten betekenen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de verschillende vormen van online interactie die al gedijen, zoals e-mail, nieuwsgroepen, chatrooms en instant messaging. Dus het is tijd om de noties van domme drukknopinteractiviteit ‘die het web als een gigantische videogame casten, opzij te zetten, en in plaats daarvan een nieuw tijdperk van’ inclusiviteit ‘te omarmen, waarin sites worden gebouwd om complexe interacties mogelijk te maken, maar op een zeer menselijke schaal.

Navigeren naar de toekomst

Iets meer dan een eeuw geleden creëerden ontwerpers innovatieve ‘navigatie’-schema’s die potentieel dodelijk bleken voor gebruikers; dat komt omdat ze de bedieningselementen voor de eerste generatie auto’s ontwierpen. het duurde jaren van competitie, talloze ongelukken en veel gekneusde ego’s voordat er een gestandaardiseerde lay-out ontstond. Websites proberen te bezoeken met funky navigatie is niet zo gevaarlijk als rijden met de pedalen achterstevoren, maar hetzelfde principe is van toepassing: mensen verwachten stabiliteit van technologieën naarmate ze ouder worden, zelfs als de juiste manier niet altijd de beste is. manier. Dus hoewel er nog steeds een enorme vrijheid is om radicale benaderingen van webgebaseerde navigatie te bedenken, hebben vooruitstrevende sitebouwers de neiging zich meer te concentreren op het verfijnen van de versleten modellen van besturingssystemen en de zijbalkmenu’s van populaire sites, horizontale tabbladen en klikbare ‘broodkruimels’, zodat ze beter, schoner en efficiënter werken.

Als je de meer geheimzinnige aspecten van CSS hebt vermeden, zul je versteld staan ​​van de kracht en flexibiliteit die nu beschikbaar zijn om stijlvolle navigatie-elementen te maken, compleet met tabbladen, rollovers en submenu’s, zonder toevlucht te nemen tot afbeeldingsbestanden, complexe scripting, Java of Flash. Dat wil niet zeggen dat Flash helemaal verboden moet zijn, maar pas op dat u de basis bruikbaarheid niet opoffert, zoals de mogelijkheid om deep links te bookmarken of de knoppen Vorige en Volgende van de browser te gebruiken om tussen pagina’s te bladeren. En vergeet niet dat gebruikers met een handicap of achter proxy’s de toegang kan worden geweigerd. Kortom, het is het beste om Flash niet te gebruiken voor primaire navigatie en deze op te slaan voor speciale gelegenheden.

Hoewel het uiterlijk van webnavigatie stabiliseert, stagneert het zeker niet. Dat is te danken aan de groei van gebruikersgerichte architectuur, die probeert de oude gewoonte te vermijden om sites in laag op laag van submappen te verdelen. Of het nu gaat om het nabootsen van een bedrijfshiërarchie of de mappen op de harde schijf van een typische coder, de meerlagige benadering zorgt er te vaak voor dat bezoekers niet weten waar ze informatie moeten zoeken, of gefrustreerd omdat ze zo diep moeten graven. In plaats daarvan probeert gebruikersgerichte sitebouw te anticiperen op de behoeften en vragen van bezoekers, of ze nu nieuw zijn op de site of bekend zijn met de werking ervan.

Plug-in deelname

Er zijn tal van dynamische componenten gratis beschikbaar voor persoonlijke en kleinschalige sites, die wat allerbelangrijkste kleverigheid kunnen toevoegen, die mysterieuze kwaliteit die bezoekers aanmoedigt om terug te keren voor toekomstige bezoeken. Een eenvoudige manier om aan de slag te gaan, is door een opiniepeiling toe te voegen aan uw site. Een andere populaire manier om bezoekers te trekken, is door Flash- of Shockwave-spellen, puzzels en quizzen op uw pagina’s op te nemen.

Zorg in de gemeenschap

Hoewel u kunt profiteren van de vrijgevigheid van andere mensen om wat sprankeling aan uw eigen site te geven, zou dat slechts een beginpunt moeten zijn. Het meest plakkerige van alles is tenslotte de belofte van regelmatig bijgewerkte originele inhoud. Als bezoekers nergens anders heen kunnen om hun dagelijkse dosis humor, wijsheid en creatieve sprankeling op te doen, kun je garanderen dat ze terugkomen voor meer! De mogelijkheid om sites regelmatig bij te werken, zonder elitaire ontwerp- of programmeervaardigheden, heeft het web de afgelopen jaren getransformeerd. Door bezoekers toe te staan ​​commentaar te geven en bij te dragen, gaat het nog een stap verder en wordt een echt inclusieve online omgeving gecreëerd. We hebben het natuurlijk over weblogs.

Veel programmeurs klagen dat de overvloed aan blogs de normen van webontwerp heeft verlaagd, waardoor er een kloof is ontstaan ​​tussen degenen die geven om het uiterlijk van hun sites en degenen die gewoon geïnteresseerd zijn in het verwijderen van een dozijn posts per dag en het is waar dat de meeste blogs vertrouwd volgen lay-outs met meerdere kolommen gebouwd op standaardsjablonen.

Wat onmiskenbaar is, is dat blogs zijn afgestemd op de manier waarop de meeste mensen tegenwoordig op internet surfen: doordat ze de nieuwste inhoud vooraan plaatsen en eenvoudig te navigeren zijn, zijn ze bijzonder gemakkelijk te volgen en te bookmarken. Ze werken ook bijzonder goed samen met Google omdat ze rijk zijn aan op tekst gebaseerde inhoud, een van de redenen waarom Google Blogger heeft gekocht. En er zijn genoeg voorbeelden van prachtig ontworpen blogs, zoals Loobylu om te bewijzen dat je geen grafische en codeervaardigheden hoeft op te offeren om een ​​site te maken met rijke, originele inhoud die mensen keer op keer willen bezoeken. Als het plakkerigheid is waar je naar op zoek bent, is de wereld van bloggen als een gigantisch vat met honing.

Het grootste voordeel van het bouwen van sites rond het blogmodel is dat er een levendige community in de coulissen zit te wachten. Dit is het duidelijkst bij sites die het gebruikers gemakkelijk maken om afbeeldingen, stemmingspictogrammen en de allerbelangrijkste commentaarfunctie aan hun inzendingen toe te voegen, en die gebruikers in staat stellen zich aan te sluiten bij ‘gemeenschappen’ op basis van gemeenschappelijke interesses. Toegegeven, veel sites lijken een beetje op de doe-het-zelfprojecten van je excentrieke oom, maar er is genoeg ruimte om je ontwerp te verfijnen, en de publicatietools van de site maken het ongelooflijk gemakkelijk om deel uit te maken van een gemeenschap, of voor andere gebruikers om je individuele berichten en voeg hun eigen opmerkingen toe.

De meest levendige community-georiënteerde sites op dit moment hebben de neiging om originele inhoud, gezamenlijk auteurschap, gebruikerscommentaar en tal van externe links te combineren, allemaal verpakt in duidelijke, vooraanstaande ontwerpen. Hoewel veel community-gestuurde sites worden ondersteund door weblogging-tools, is het prikbord in oude stijl nog steeds de moeite van het bekijken waard.

Bouwen voor breedband

Door avontuurlijker te worden, door te bouwen voor gebruikers met een hogere bandbreedte, kun je achtergrondmuziek en Flashzware interfaces aanbieden die de onderscheidende identiteit en het doel van je site vastleggen. Op dit moment zijn de beste voorbeelden hiervan op sites waar ‘oude media’-producenten radio, tv en de muziekindustrie hun werk hebben aangepast voor het web.

De toekomst met blauwe lucht

Dus, waar ligt de toekomst voor het web, nu breedband de norm wordt en community-gedreven sites steeds prominenter worden? Is het te vinden in de tekstrijke wereld van op blogs gebaseerde sites, of op sites die steeds meer lagen rijke media naar het web brengen? Nou, het is veilig om te zeggen dat beide hun plaats zullen hebben. Hoewel Google voor de meeste gebruikers de belangrijkste tool blijft om de informatie op te sporen die voor hen belangrijk is, zal de prioriteit die het geeft aan blogs en soortgelijke sites met veel inhoud ervoor zorgen dat ze populair blijven. Dat zal tenminste gebeuren totdat Flash-ontwerpers de technologie bij de hand hebben om sites te bouwen die net zo gemakkelijk in de Google-ranglijst kunnen worden opgenomen als sites die met eenvoudige HTML werken, of totdat Google of een andere zoekmachine geavanceerd genoeg wordt om de groeiende hoeveelheid webinhoud te classificeren en indexeren. dat is in audio- en videoformaat. Die dag is misschien niet al te ver weg. Aangezien de tools om rich media-inhoud te creëren niet langer het bevoorrechte domein zijn van topprofessionals, dankzij de groeiende consumentenmarkt voor tools voor geluids- en videobewerking, is er waarschijnlijk voldoende vraag (en slim genoeg programmeurs) om te beginnen met het opnieuw toewijzen van het web als iets meer dan een wereld van dikke pagina’s met tekst. Zoek in plaats daarvan naar de capaciteit en invloed van CSS om te vergroten, aangezien het zowel Google-vriendelijke eenvoud biedt als het potentieel voor grafisch rijke gebruikersinterfaces.

Terugkijkend op de voorspellingen die eind jaren negentig zijn gedaan, is het redelijk om te zeggen dat het web zich de afgelopen vijf jaar minder radicaal heeft ontwikkeld dan de meeste ontwerpers hadden verwacht. Veel gehypte technologieën, zoals XML en schaalbare vectorafbeeldingen, moeten nog op grote schaal aanslaan. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de stotterende ontwikkeling van browsertechnologie om nieuwe standaarden toe te passen, en gedeeltelijk omdat consolidatie innovatie heeft vervangen in de jaren na de dotcom-crash. Nu er zich echter een nieuwe houding ontwikkelt ten opzichte van het ontwerp van sites en de technologieën die aanwezig zijn om deze te implementeren, zullen we waarschijnlijk een nieuwe creatieve geest het web zien omarmen, waarin zowel de inclusieve geest van bloggen als de convergentie van rijke media een rol spelen. om te spelen, samen met andere interactieve tools zoals instant messaging.

Betekent dit waarschijnlijk dat sitebouwers over vijf jaar slimmer en creatiever moeten zijn dan nu? Misschien. Maar de tools die ze tot hun beschikking hebben en de ruimte waarin ze zullen moeten werken, zullen ook zijn getransformeerd om het gemakkelijker te maken om hun creatieve visies online te krijgen. Het is nu al mogelijk om sites te updaten en eraan bij te dragen via uw mobiele telefoon. We kijken nu naar het uploaden en openen van streaming video met hoge resolutie, of het dicteren en ontvangen van site-updates terwijl we onderweg zijn. Site-interfaces zullen evolueren om aan te geven dat het web uitbarst van ‘iets dat op onze computers staat’ en onderdeel wordt van ons dagelijks leven. Ontwerpen voor dat soort online-ervaring zal lichtjaren verwijderd zijn van het samenstellen van een menubalk voor uw persoonlijke website. Maak je gewoon geen zorgen dat je achterblijft. Het zijn de ambitie, vaardigheid en verbeeldingskracht van sitebouwers die ons hebben gebracht waar we nu zijn, en het zijn die kwaliteiten die het web in de komende jaren zullen transformeren.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu